Misel dneva>14.06.2018

Denar, izobrazba, znanje in inteligenca sami po sebi niso slabi, vendar takšni lahko postanejo, če jih človek uporablja v slabe namene.

Čista voda je brez barve, v črnem kozarcu je videti črna, v rdečem pa rdeča. Navidezno barvo torej določi kozarec v katerega jo nalijemo, v resnici pa je voda še vedno brez barve.

Človek usmerjen navzven je običajno strasten in petirano čustven (v njem prevladujejo lastnosti radžasa), zato lahko z izobrazbo, denarjem in pametjo spodbuja tudi sovražtvo, pretirano ambicioznost in slo.

Pri človeku, ki ima bolj poudarjene lastnosti tamasa (lenoba, napuh), lahko izobrazba, denar in pamet spodbujajo skopuškost, pohlep in zavist.

Človek s poudarjenimi značajskimi lastnosti satve (uravnovešenost in uravnoteženost, čistost, umirjenost) pa lahko z izobrazbo, denarjem in inteligenco spodbuja ljubezen ter sočutje in ima potrebo, da v družbi nekaj prispeva, povezuje svet in si prizadeva za mir.

Vsak človek je dolžan poskrbeti zase tako, da pri sebi neguje in spodbuja lastnosti satve (uravnovešenost, čistost, umirjenost). To je duhovna pot in pravi življenjski cilj, za katerega si morate nenehno prizadevati in ga tudi doseči.

- Govor Sathya Sai Babe, 23. november 1985

Arhiv misli dneva