Novice>Dan Ganeše

Novica objavljena 15.09.2007

Danes, 15.9.2007, je veliki praznik prisrčnega in blagodejnega Boga Ganeše. Ob tej priložnosti objavljamo zgodbico Spretnost Ganeše, ki jo je povedal Sathya Sai Baba.

SPRETNOST GANEŠE
GanešaNekoč sta starša Ganapathija in Subramanye, Parvati in Paramesvara (Siva) želela preizkusiti njuno inteligenco. Poklicala sta oba sinova in jima dejala, naj obkrožita svet, da bi ugotovili, kdo je hitrejši.

Starejši Ganapathi se ni ganil s svojega mesta. Mlajši Subramanya pa se je povzpel na svojega pava in se odpravil na pot okoli sveta. Z velikim naporom je Subramanya potovanje končal in se začel približevati svojim staršem. Ko ga je zagledal v daljavi, je Ganapathi enkrat obkrožil starše in se proglasil za zmagovalca. Mati Parvati ga je vprašala: »Ganapathi! Tvoj brat je sel okoli sveta, ti pa se
nisi niti premaknil. Niti malo se nisi potrudil. Kako se lahko proglasiš za zmagovalca?«

Ganeša ji je odgovoril: »Mati, vesolje je sestavljeno iz snovi in energije, enosti očeta in matere. Ko sem vaju obkrožil, sem obkrožil svet, kajti vidva sta starša vesolja. Ni kraja, kjer vidva ne bi bila prisotna.« Siva je bil presenečen nad razumnostjo svojega sina, ki je spoznal resnico o svojih božanskih starših. Dejal mu je: »Vinajaka, vzoren sin si! Naj te svet časti pred mano. Čeprav sem tvoj oče, nisem tako pameten kot ti.«

(Svami je nato zapel pesem, v kateri Siva opisuje vse svoje lastnosti in oznanja, da ga v razumnosti kljub vsemu prekaša njegov sin Ganapathi.)

Siva je svojega sina počastil s položajem, višjim od svojega. Ganapathi torej ne predstavlja običajnega načela, temveč je utelešenje vseh sposobnosti. Je žarišče razumnosti, saj Boginja modrosti Sarasvathi prebiva v njegovem trebuhu. Kjerkoli je prisoten, se ne more pripetiti nič slabega. Ganapathi predstavlja tudi izvir blaginje in blagostanja. Če se obrnemo nanj pred katerimkoli delom, nas ne bo nič oviralo.

- Sathya Sai Baba

Arhiv novic