Novice>Opozorilo slednikom

Novica objavljena 2.12.2013

Nedavno so razni posamezniki in organizacije zatrjevali, da so utelešenje Sai Babe ali pa so slednikom zagotavljali, da od Babe prejemajo navodila in v njegovem imenu zbirajo javne prispevke, prosijo slednike, da jih podpirajo in se udeležujejo njihovih shodov. Čeprav je posnemanje resnično največji kompliment, sledniki pa delujejo svobodno in v skladu s svojo vestjo, si je vredno zapomniti Sathya Sai Babove besede:

»Obstajajo ljudje, ki nekatere posameznike hvalijo in kujejo v zvezde iz povsem absurdnega razloga - češ da Sai Baba govori skozi njih. Kako neumno! To je zgolj njihova predstava, drama, s katero preslepijo izprijeni um. Ne postanite njihova žrtev! Prav zato opozarjam, da ohranjajte svojo predanost v sebi, imejte jo pod nadzorom in ne dovolite, da bi vas zapeljali sleparji in sebičneži. Slednji vas hitro zapeljejo na stranpot, saj vam vcepijo zmotno prepričanje o Božjem utelešenju in oskrunijo vero, ki jo njihovi bratje in sestre polagajo v Boga.«
- Navedek iz govora v Prasanthi Nilayamu, 15. 10. 1964

»Ko govorim o veri, vas moram nujno opozoriti. Mnogi zlorabljajo moje ime in zbirajo denar za različne namene kot so denimo organizacija sprejemov, gradnja templjev, opravljanje obredov in podobno. Njihovo početje je nedopustno in je v nasprotju z mojo voljo ter mojimi zapovedmi. Ne podlegajte takšnim zahtevam in ne spodbujajte takšnih dejanj, saj jih sam obsojam.

Obstaja tudi druga vrsta ljudi, ki trgujejo z vašo vero. Ti oglašujejo, da govorim skozi posrednike in podobno. S takšnimi ljudmi in z njihovimi agenti ter poverjeniki ravnajte enako kot s sleparji. Če tega ne storite, tudi sami postanete sostorilci pri njihovi slepariji.

Obstajajo tudi takšni, ki zbirajo skupine slednikov in občudovalcev ter od njih zbirajo denar. Ti so tako predrzni, da celo izjavljajo 'Baba me je poslal k tebi, da mi daš nekaj denarja' ali pa 'Baba mi je dal to in ono, Baba mi je dal poseben blagoslov', nato pa vas prosijo za pomoč, vašo hvalo in na koncu tudi za vašo denarnico! Prosim vas, da jih kaznujete in spodite proč, ne glede na to, kdo so.«
- Navedki iz govora v Prasanthi Nilayamu, 25. 11. 1962

»Ljudje pravijo, da sem se jim prikazal v sanjah in jim ukazal, naj storijo to ali ono, naj pobirajo denar in podobno. Ne menite se za takšne sleparje, temveč jih kaznujte na način, ki si ga zaslužijo. To je nasvet, ki vam ga moram dati.
Ne verjemite nikomur, ki zatrjuje, da sem mu v sanjah naročil, naj oglašuje moje ime in vas prosi, da mu pomagate po najboljših močeh. Nikogar nisem pooblastil za takšno delo bodisi v sanjah bodisi v budnem stanju. Takšni ljudje so sleparji. Do njih bodite neizprosni.«
- Navedek iz govora v Kakinadi, 26. 3. 1965

Mar potrebujemo še več pojasnil? Svamijeve ostre besede, še posebej tiste, ki govorijo o tem, da postanemo sostorilci, če podpiramo sleparjeva dejanja, povsem zadostujejo!

Koordinator za medije Osrednjega sklada Sri Sathya Sai (Sri Sathya Sai Central Trust) Prasanthi Nilayam, 28. 11. 2013

Arhiv novic