Misel dneva>21.12.2019

Gola učenost nikomur ne koristi. Vede, Upanišade in drugi sveti spisi so doktrine, namenjene udejanjanju v vsakdanjem življenju. Brez takšne prakse je vsakršno bogastvo besed, vsakršna visoka učenost strašanska potrata. Da bi človek uvedel nauke Ved, Upanišad in drugih svetih spisov v resnično življenje, mora potlačiti občutek 'vem', odpreti oči za bistvo in se z notranjim videnjem poglobiti vanj. Potem bo zagotovo našel blaženost.

V časopisu morda piše, da bo tri dni deževalo; a čeprav destkrat preganete časopis in ga še stisnete, ne bo iz njega pritekla niti kapljica dežja. Namen časopisa je zgolj podati informacijo o prihodu in količini padavin. Dežja ni na straneh časopisa, ampak je v oblakih na nebu.

.../ Subtilna značilnost Ved, Upanišad in drugih svetih spisov je, da posredujejo napotke o metodah za dosego miru in osvoboditve. Vendar niso prežeti z esenco blaženosti. Ni mogoče zajeti esence s stiskanjem spisov.

Človek mora odkriti pot, usmeritev in cilj, opisane v njih. Potem mora hoditi po poti, slediti navodilom in doseči cilj. Toda če jaz-zavest ustvari ponos 'jaz vem vse', je padec neizogiben in iluzija povzroči smrt. Skrivnost odrešitve je v spoznanju te nevarnosti. Če ne odvrnete te nevarnosti, je ponovno rojstvo neizogibno.

- Sathya Sai Baba, iz knjige Tok božanske ljubezni, str. 25-26

Arhiv misli dneva