Misel dneva>24.02.2021

ČLOVEK JE DIAMANT

Vsakogar morate videti kot, da je vaš bližnji, saj ima vsakdo v sebi isto božansko iskro in isto božansko naravo. Šele tedaj bosta proizvodnja in potrošnja resnično učinkoviti, delitev dobrim pa pravična, zaradi česar bo zavladal mir in širila se bo ljubezen.
Ljubezen, ki izvira iz človekovega zavedanja lastne božanske narave, je trenutno odsotna, zato se v družbi pojavljajo izkoriščanje, prevare, pohlep in okrutnost. Ko se človek začne zavedati, da so vsi ljudje celice istega božanskega telesa, se preneha razvrednotenje človeka.

Človek je diamant; vendar ga drugi obravnavajo kot navaden kos stekla in tudi sam verjame, da je tako! Človek lahko svoje poslanstvo na zemlji uresniči šele, ko se se zaveda lastne božanske narave in kadar druge spoštuje kot božanska bitja.

Zato mora častiti Boga v podobi človeka. Kajti Bog se lahko pred njim pojavi kot slepi berač, neumnež, gobavec, otrok, pohabljeni starec, zločinec ali norec. Tudi za temi tančicami morate videti božansko utelešenje ljubezni, moči in modrosti, in ga častiti v obliki nesebične pomoči.
- odlomek iz govora Sathya Sai Babe, 1. april 1975

Arhiv misli dneva