Misel dneva> 5.09.2021

VZEMITE SI ČAS ZJUTRAJ IN ZVEČER

Um počne dve stvari: načrtuje in klepeta. Ti dve aktivnosti sta med seboj povsem nasprotni. Cilj načrtovanja je razrešiti težave, ki jih zaznava um. Notranji dialog pa težave množi in ovira njihovo reševanje, saj poglablja zmedenost, kar pripelje do napačnih in škodljivih odločitev pri spopadanju s težavami.
Prepir ali notranji dialog poteka od jutra do večera, dokler um ne zaspi. To človeka pelje v bolezen in pospeši staranje, saj um razglablja predvsem o napakah in pomanjkljivostih drugih, ter njihovih uspehih in neuspehih. To nenehni notranji dialog je temelj vse človekove nesreče, saj prekrije um z gosto temo. Zelo hitro se razširi in zakrije človekovo dejansko vrednost.

Zavist med ljudmi vedno širi svoj slab vpliv.
Ljudje prav zaradi zavisti uživajo v opravljanju drugih. Da bi se znebili te navade, si vzemite nekaj časa vsak dan – zjutraj ali zvečer pred spanjem – raziščite in preverite kakšne napake so se pojavile v vašem umu oziroma vašem načinu razmišljanja. Obvezno molite k Bogu za zaščito pred slabimi nagnjenji. Ko si priskrbite božansko milost, nesmiselne slabosti zagotovo ne bodo več onesnaževale vašega značaja.

- odlomek iz govora Sathya Sai Babe

Arhiv misli dneva