Misel dneva>29.05.2022

Kaj je glavni vzrok bolezni in kakšno je zdravilo zanj?

Strah je glavni vzrok bolezni. Današnji svet pretresajo velikanske težave in strah, ki se hitro širi – strah pred vojno in lakoto, strah pred obsedenimi teroristi, strah pred rasnimi, verskimi in medkrajevnimi spopadi, strah zaradi gospodarskega položaja in preživetja, strah zaradi nediscipliniranosti mladine, strah zaradi verskih nesoglasij, zaradi blaznosti in fanatizma, strah zaradi skrajnega egoizma, ki hrepeni po oblasti.
Edino zdravilo za ta naraščajoči strah je, da ostanemo nenavezani na posvetne stvari.
Če je človek navezan na svoje telo in um, ter omejen z občutki egoizma in posesivnosti, bo strah neizogibna posledica.

Najboljše zdravilo je zavest o enosti celotnega stvarstva oziroma da je vse, kar vidimo, samo igra našega uma na podlagi Božanske resničnosti.
Najbolj učinkovita duhovna vadba pa je nesebična pomoč tistim, ki trpijo. Naša dejanja razkrijejo naše motive; naši motivi oblikujejo naše navade; naše navade določijo naš značaj; naš značaj določa, kam smo namenjeni.

Vera v človeka vključuje vero v Boga; vera v Boga prinaša vero v človeka. Brez vere je človek bitje brez korenin, ki se hitro posuši in usahne. /.../ Vera je hrana, ki krepi ljubezen in pogum, zadovoljstvo in radost.

Vseeno pa vaš um teče v dve različni smeri, kakor misli človeka, ki je svoje čevlje pustil pred vhodom v tempelj. Stal je pred oltarjem sklenjenih rok, recitiral mantro, toda v mislih ga je skrbelo, da se ne bi kaj zgodilo čevljem, ki jih je pustil zunaj.

Zahtevam samo, da se obrnete name takrat, ko vas vaš um odvleče v žalost ali nečimrnost ali zavist. Prinesite mi globine svojega uma, ne glede nato kako hudo so jih popačili in razdejali dvomi ali razočaranja. Jaz vem kako jih popraviti. Ne bom vas zavrnil, saj sem vaša mati.

- odlomki iz govorov Sathya Sai Babe iz 90.- ih let

Arhiv misli dneva