Novice>Rojstvo avatarja Krišne

Novica objavljena 4.09.2007

Danes, 4.9.2007, je obletnica rojstva avatarja Krišne. Če v sebi čutite karkoli neprijetnega ali slabega, imate zdaj priložnost, da se tega občutka znebite in se namesto tega spomnite na božanskost v svojem srcu. To je misel, ki človeka prečisti in osvobodi. Spomnite se na Krišno, ki gasi vsako žejo in daruje vsemogočno, vseprežemajočo, zaščitniško, božansko ljubezen.

Že od davnih časov Krišna privlači mlade in stare. Vse od njegovega prihoda naprej so ljudje v Krisnovi prisotnosti pozabili na vse skrbi in se predajali vznesenosti, ki so jim jo prinasale njegove bozanske potegavscine, zanosno igranje na piscal in neopisljiva blazenost. Skupaj z drugimi pastirci sta Krisna in njegov brat Balarama gnala krave na paso na bregove reke Yamune in se zabavala z deskimi igrami.

Nekega dne so pastirci pozabili na vse, ko so zatopljeni v blazenost trenutka opazovali Krisnove bozanske potegavscine. Pozabili so na okolico in celo na svojo kravjo credo. Krave so site pocivale, ko je nenadoma iz vseh strani potegnil vroc veter. Iz vseh strani jih je obkrozil pozar! Plameni so goreli s tako mocjo, da ni bilo mogoce drzati oci odprtih. Krave so se v hudi vrocini spustile v dir. Ni jih bilo mogoce zaustaviti. Vrocina pa je vse bolj narascala. Takrat so se pastirci v molitvi obrnili na Krisno in ga prosili za pomoc. »Krisna, samo ti lahko pogasis ogenj in nas resis!« Ko je videl njihovo stisko, je Krisna z nasmehom dejal: »Pastirci, ves cas mi ze sledite, se igrate z menoj in uzivate v blazenosti. Cemu se bojite, ko poznate mojo bozanskost? /.../ Zakaj trepetate, ce sem jaz z vami?«


Cemu si zelis nepomembnih stvari,
ko je pred teboj nebesko drevo, ki izpolnjuje zelje?
Cemu kupujes kravo,
ko je pred teboj nebeska krava, ki izpolnjuje zelje?
Cemu si zelis srebra in zlata,
ko se pred teboj lesketa nebeska Zlata gora?
Cemu te tarejo nepomembne stvari,
ko je v tebi, s teboj in ob tebi sam vsemogocni Krisna?

Krisna jim je dejal, naj zaprejo oci in nekaj casa premisljajo o Njemu. Pastirci so ga takoj ubogali. Zaprli so oci in ponavljali Njegovo ime. Cez trenutek jim je Krisna ukazal, naj odprejo oci. In glej! Ogenj, ki je se malo prej tako neusmiljeno divjal je izginil in kravja creda se je pasla, kot da se nic ni zgodilo. Njihova radost je bila brezmejna.

- Sathya Sai Baba (Iz knjig Sathya Sai Speaks)

Arhiv novic