Založništvo>Nakup knjig in revij> Ribhu Gita - Ribhujeva pesem

Ribhu Gita - Ribhujeva pesem

Avtor: (prevajalec) Erik Majaron
Cena: 20,00 EUR

Podatki o artiklu

Število strani: 311 (trda vezava)
Leto izdaje: 2020
Založnik: Društvo za razvoj človeških vrednot Sathya Sai Baba

Več informacij o izdelku

Ribhu gita je danes skoraj neznana celo v Indiji, kjer je nastala pred davnimi časi, kot del Puran. Purane (purana v sanskrtu pomeni 'starodaven') so veličastna zakladnica modrosti.

Poleg osemnajstih glavnih puran (mahapurana) je še osemnajst pomožnih puran (upapurana). Ena izmed teh je Šivarahasja purana, ki podrobno pojasnjuje šivaistično misel, obrede in religijo, torej religijo, posvečeno Šivi. Šiva je eno od imen Boga, brezmejne Zavesti, zato je v tem besedilu najvišje znanje imenovano tudi 'poznavanje Šive'.

Šivarahasja purana sestoji iz dvanajstih delov, ki skupno obsegajo približno sto tisoč verzov. Opisuje sloveča romarska središča, posvečena Šivi, zatem svete reke, verske obrede, duhovne napotke in sorodne teme v duhu Puran.

V šestem delu Šivarahasja purane, prav v njenem osrčju, je pesnitev Ribhu gita, Ribhujeva pesem. Zapisal jo je modrec Ribhu, ki ga je sam Šiva poučil o Bistvu. Gita obsega okoli dva tisoč stihov v štiriinštiridesetih poglavjih.

Že nekaj prebranih stihov nas nemudoma povzdigne v sfero nadzemske vedrine in spokoja. Še nekaj stihov in postanemo nedotakljivi, nepremagljivi, neomajni v znova obujenem zavedanju lastne brezčasne Biti.