Sathya Sai organizacija>Nesebično služenje

SLUŽITELJSTVO JE VEDNO OBOJESTRANSKO

Človek ima vest, ki mu tiho daje nasvete in ga usmerja k pravilnemu delovanju v skladu s pravičnostjo. Na žalost pa je skoraj že povsem utišal vest, ki je glas samega Boga v njem, vendar ta vseeno ne bo nikoli popolnoma onemela. Poskrbite, da se boste vi in vaši otroci zavedali glasu vesti. V Kerali obstaja čudovita navada, ki se je ohranila vse do danes. Starši vsak večer zberejo otroke okoli sebe za kako uro ali več in jim recitirajo svete mantre. Tako porabljen čas je zelo dragocen, saj ljudem podari velik mir in radost. Če posadimo plodno drevo, bomo dobili tudi sadeže. Če pa posadimo neplodno drevo, jih ne bo. Če sejemo neiskrenost, strah in nesoglasja, bomo to tudi želi.

ENOST BOŽANSKOSTI SKOZI SLUŽENJE 
Prišli ste do spoznanja, da ste iskra božanskega ognja. Čim prej sprejmite dejstvo, da so tudi drugi iskre istega ognja. Kako bi lahko vpričo tega prepričanja v vas preživelo sovraštvo ali jeza, zavist ali pohlep? Služenje vam, bolj kot katera koli druga dejavnost, vnese občutek popolne enosti in vas naredi ponižne pred tujim trpljenjem. Ko hitite nuditi pomoč, ne razmišljate, ali je ta oseba visokega ali nizkega družbenega položaja. Ob služenju se kot maslo zmehča tudi najtrše srce.

Trpljenje drugih, je tudi moje trpljenje.
Blagostanje drugih, je tudi moje blagostanje - (Šintuizem)

Služite zaradi samega sebe, da bi se zavedali božanskosti v sebi in bi odvrgli zablode lastnega ega ter dobili odgovor na vprašanje: „Kdo sem?“ Morda se sprašujete, kako je moč obvladati ego s služenjem. Če ljubezen prežema služenje, se delo spremeni v spoštovanje Boga. Ko to delo ponudite Bogu, postane obredno služenje. To vas osvobodi ega in posvetnih želja po uspehu, pa tudi posvetnega strahu pred neuspehom. Ko neko delo opravite po svojih najboljših močeh, občutite, da je končano. Takrat pride na vrsto Bog, ki je sprejel vašo daritev in vam dodeli to, kar meni, da je za vas najbolje.

SLUŽITI BREZ NAVEZANOSTI
Ni pomembno samo ponavljanje Božjega imena in vrtenje moleka za zaprtimi vrati, v rokah ki ne znajo pomagati. Ne morem ceniti meditacij, ki vas naredijo gluhe za krike bolnih in obupanih. Meditacije naj vam ne otrdijo srca, ampak naj ga omehčajo, kot omehča toplota maslo. Služenje je velika priložnost v kateri lahko spoznate Boga, ki biva v vseh.

Na služenje glejte kot na najglobljo duhovno vadbo. Delo, ki ga opravljate za več ljudi, vam prinese večjo dobrobit za vaš duhovni razvoj, kot ponavljanje božjega imena ali meditacija. Vendar služenje ni način, s katerim lahko preobrazite ali spremenite svet. Tudi ni pomembno, ali ga lahko spremenite ali ne. Prava vrednost služenja in najpomembnejši razlog za služenje je, da spreminja in oblikuje vas same. Služite kot bi častili Boga, tako boste postali ponižni in srečni. Ne razmišljajte, da bi druge izboljšali, temveč raje popravite sebe. Naj bo služenje razširjeno ponavljanje božjega imena ali meditacija. Ko ponudite mleko lačnemu otroku ali odejo bratu, ki se trese od mraza na pločniku, dajete božji dar v roke drugemu božjemu daru. S tem dejanjem polagate božje darilo v zakladnico božanskega načela.

Roke ki pomagajo so svetejše od ustnic ki molijo – Sai Baba

Največje bogastvo na svetu je, če je človek zadovoljen s tistim, kar ima. Če ste se najedli do sitega, ne morete več jesti. Če morate jesti še naprej, je to mučenje. So meje, ki jih ne morete prekoračiti, saj bi si s tem škodovali. Ne zapravljajte časa z ogovarjanjem, temveč govorite čim manj, govorite nežno in ljubeznivo. Služite vsem kot svojim bratom in sestram ter spoštujte Saija v vseh. Vključite se v služenje, pojdite naprej korak za korakom kot se spodobi za ljudi, ki so na poti do osvoboditve.

Ljubi bližnjega, kot samega sebe - Kristus

Gospod ne zahteva, da gremo vsi po isti poti in na isti način k Njemu. Njegov dom ima veliko vhodov. Ena od najpomembnejših poti je obvladovanje navezanosti.


S SLUŽENJEM SE VZPOSTAVI NADZOR NAD UMOM
Vedite, da je očiščevanje uma glavna dejavnost, s katero se ukvarjate sedaj ali se boste v prihodnje. Moč uma je nepopisna. Misli so hitrejše od česar koli na svetu, celo od hitrosti svetlobe in vetra. Um hitro bega od ene ideje do druge. Za hip se ukvarja z neko idejo, ki jo odvrže že naslednji trenutek. Tudi če imate zaprta usta, je nemogoče 'zapreti' um. Ta je po naravi stkan iz želja. Njegova narava je, da bega sem ter tja skozi čutila v zunanji svet barv, zvoka, okusa, vonja in tipa. Vendar ga lahko obvladamo in koristno uporabimo. Če ga usmerimo v pravo raziskovanje in pravilne dejavnosti, še posebej v razmišljanje o vesolju, Absolutu, Bogu. Takrat ne bo tekal okoli in človeka silil v propad. Kajti Bog je izvir neomajne moči, večne radosti in najgloblje modrosti.
Občutja, ki nastanejo v čutnih organih, so močnejša od samih čutil (sluha, dotika, okusa, vida in vonja). Um je gospodar vseh petih čutil. Razum je gospodar uma, individualna duša je gospodar razuma, Bog pa gospodar individualne duše. Ko občutja uskladite z umom, um z razumom, razum z individualno dušo, potem razumete enost individualne in Vrhovne duše.

Tisti, ki sebe ne pozna, ne pozna ničesar.
Tisti, ki sebe pozna, pozna tudi vesolje - Kristus