Sathya Sai organizacija>Duhovne dejavnosti>Vede

Vedske modrosti so pot do uresničitve božanskega

Znanje Ved se je začelo ustno prenašati pred več kot 100.000 leti. Nihče ne ve natančno, kdaj so nastale v prvotni obliki. Danes obstajajo štiri Vede: Rig, Jadžur, Sama in Atharva Veda. Kasneje so del Ved zapisali in to je bila prva pisana beseda v zgodovini človeštva. Predstavljala je rojstvo kulture.

Bistvo Ved lahko povzamemo z naslednjimi besedami: Posameznik je sebe dolžan spoštovati kot Boga, saj je Bog prisoten vsepovsod. Glavni nauk Ved bi lahko zapisali v dveh stavkih: Vedno pomagaj, nikoli ne prizadeni. Ljubi vse, služi vsem.    

Sathya Sai Baba je dejal:
»Vede so božje darilo, namenjeno blaginji vsega človeštva. V Vedah ni razlik na osnovi veroizpovedi, kast ali narodnosti. Želim, naj se Vede razširijo v vse dežele, naj se jih nauči in ponavlja prav vsak, ne glede na veroizpoved, kasto ali narodnost. Redno preučevanje Ved in udejanjanje njihovih naukov podeli človeku vse oblike bogastva.«

Vede spadajo med najstarejše svete spise na svetu. Starodavni modreci so jih slišali v globoki meditaciji (śruti). Veda pomeni znanje, ki nima niti začetka niti konca. Vedno obstaja.

V Vedah je zapisano celotno znanje o tuzemskem in tudi duhovnem svetu. Naučijo nas, kaj je pravilno ravnanje in kaj ne. Zapisane so v sanskrtu in so že tisočletja glavni vir napotkov za uspešno, srečno, zdravo in z okoljem usklajeno življenje.

Podajo nam vedenje o smislu obstoja, strukturi človeškega sistema, pomembnosti narave in njenih elementov, izvoru vesolja, odnosu med učiteljem in učencem, obredih čaščenja in še več.

Vedska mantra vsebuje božansko moč, ki deluje vzajemno s človeškimi močmi. Človeka povzdigne na višjo raven. Njegova čutila ne morejo videti ali slišati subtilnega učinka manter, ki ga omenjajo Vede. Zato jih je treba doživljati z notranjo zavestjo. Če jih recitiramo s pravilno intonacijo, se izrazi 65 božanskih moči, skritih v človeku.

Vsako živo bitje na tem svetu si prizadeva pridobiti tisto, kar si želi in se izogniti neželenemu. Vede učijo, kako doseči oboje. Če upoštevamo vedske predpise in prepovedi, pridobimo vse, kar je dobrega, in se izognemo vsemu slabemu.

OGLEJTE SI ŠE SPODAJ PRILOŽENO GRADIVO!